חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שחיקת שיניים

שחיקת שיניים

מהי שחיקת שיניים?

שחיקת שיניים היא תוצאה של פעילות לא רצונית של שרירי הלסת, הגורמת להידוק השיניים העליונות אל השיניים התחתונות, כך ששתי השורות מתחככות זו בזו ונוצרת חריקה. ההידוק והחריקה הן הגורמות לשחיקה. שחיקת שיניים יכולה לקרות בזמן השינה או בזמן הערות, והיא יכולה להופיע אצל מבוגרים וילדים כאחת. 

מהם ההבדלים בין שחיקת שיניים בשינה לעומת שחיקת שיניים בערות?

ההידוק והחריקה בעת השינה אינם רציפים. כלומר, המטופל לא יחרוק בשיניו כל הלילה, אלא בהתקפים. כל התקף אורך מספר שניות, ותכיפות ההתקפים משתנה ממטופל למטופל. חריקת שיניים של ממש בשעות הערות היא נדירה יחסית, אך גם אז מדובר בפעילות הנעשית בהסח הדעת, באופן לא מודע, ותוך כדי שאנו מתרכזים בביצוע פעולות אחרות. 

מהם הגורמים לשחיקת שיניים?

הגורמים לשחיקת שיניים אינם ברורים עדיין וישנן מספר השערות לגבי הגורמים להידוק הלא רצוני ולחריקת השיניים. אחת ההשערות היא שמדובר בתופעה הנובעת ממצבים נפשיים של מתח וחרדה. השערה אחרת היא שחריקת שיניים היא תוצאה של המבנה האנטומי של פיו של המטופל. מחקרים אחדים אף מצביעים על חריקת שיניים כדרך לא מודעת להתמודדות עם חסימה של דרכי האוויר במהלך השינה. לבסוף, גם בעיות עצביות שונות, הפרעות מבניות במפרקי הלסת ותופעות לוואי של תרופות שונות (למשל, תרופות לטיפול בחרדה או להפרעות קשב וריכוז) עלולות לגרום לשחיקת שיניים. 

מהם הנזקים וההשלכות של שחיקת שיניים?

שחיקת שיניים גורמת, לפני הכל, לנזקים לשן. למשל, שברים קטנים של קצוות השן או נזקים לטיפולי שיניים קודמים. נזק נפוץ נוסף הוא שחיקה של שכבת האמייל שמצפה את השן, הגורמת לרגישות מוגברת, במיוחד בזמן אכילה של מזונות קרים או חמים. 

האם שחיקת שיניים עלולה לגרום לכאב?

ללא טיפול, שחיקת שיניים עלולה בהחלט לגרום כאבים שונים, כמו, למשל, כאבים במפרק הלסת, כאבי ראש, כאבים בשרירי הפנים, כאבי אוזניים וכאבים בצוואר ובעורף. בנוסף, שרירי הלסת והרקות עשויים להיתפס ולגרום לכאב ולקשיים בלעיסה.

כיצד מומלץ לטפל בשחיקת שיניים?

הפתרון הראשוני והעיקרי לשחיקת שיניים הוא התקנה של סד לילה. הסד עשוי מחומר אקרילי והוא מסייע למנוע את התקפי החריקה הלא רצוניים, ויחד איתם מביא להפסקת התופעות הנלוות. 

מהם היתרונות של סד לילה רך לעומת סד לילה קשיח לטיפול בשחיקת שיניים?

עקרונית, ניתן לבחור בין סד רך לסד קשיח. היתרון של הסד הרך הוא האפשרות להתאים אותו באופן אישי לצורת הלסת של המטופל, והעובדה שהוא נוח וקל יותר לשימוש והסתגלות. יחד עם זאת, הסד הרך עשוי להיות פחות יעיל, משום שהוא עדיין מאפשר ללסתות להינעל, ואז צריך להשתמש בסד קשיח.

כיצד לובשים את סד הלילה?

סד הלילה מותקן ברוב המקרים על שורת השיניים של הלסת העליונה, ורק במקרים שבהם השחיקה קורית בעיקר בזמן ערות נהוג להתקין אותו על הלסת התחתונה. 

מהי מידת האפקטיביות של סד לילה כטיפול בשחיקת שיניים?

הניסיון והמחקר המצטברים מצביעים על כך שאחוז גבוה של מטופלים מגיבים היטב לסד ואינם זקוקים לטיפול נוסף. ובכלל, ככל שמקדימים לטפל בתופעה, כך גוברת יעילות השימוש בסד לילה, והיא מאפשרת לחסוך את הטיפולים היקרים והמורכבים שנדרשים במידה והשיניים נפגעות בצורה משמעותית.  לכן, מומלץ לפנות לרופא השיניים לצורך ייעוץ ברגע שהבעיה מתחילה.

האם יש טיפולים נוספים בשחיקת שיניים?

ישנה גישה טיפולית נוספת, שמטרתה להביא להרפיית המתח בשרירי הפנים והלסת בצורות שונות – בין אם באמצעות טיפול נפשי ותרופות הרגעה ובין אם באמצעות ביצוע של מניפולציות שונות על השרירים עצמם. בגישה זו נהוגים טיפולי פיזיותרפיה, תרופות להחלשת שרירי הלסת והזרקת בוטוקס לשרירי הלעיסה. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים המתמחה בטיפול בשחיקת שיניים לפני שמחליטים על הגישה הטיפולית המתאימה. 

האם ניתן למנוע את הופעתה של שחיקת שיניים?

ניתן לפעול למניעת שחיקת השיניים באמצעים שונים כמו שמירה על היציבה של הפה והימנעות מהידוק שרירי הלסת ושרירי הגוף באופן כללי. אפשר לפעול להפחתת מצב נפשי של מתח וחרדה ולשיפור או טיפול בהפרעות שינה. יש גם מי שסבורים כי פעילות מוגברת של השיניים והלסתות בשעות הערות, כמו לעיסת מסטיק, כסיסת ציפורניים או נשיכה של קצה העיפרון, עלולים להגביר את התופעה של חריקת שיניים, ועמה את השחיקה. לאור זאת, מומלץ להימנע ככל שניתן מפעולות אלה ולהפחית בהן. 

מה זה TMJ ומהן הפרעות כאב בשרירי הלסת (TMD)?

TMJ (Temporomandibular Joint) הוא שמו של מפרק הלסת, הבנוי מעצם הלסת התחתונה, עצם בסיס הגולגולת, רצועות שמחזיקות את העצמות במקומן ומאפשרות תנועה, וסחוס, שממוקם בין העצמות כדי לבלום זעזועים. 

TMD (Temporomandibular Disorder), הוא השם הכולל לתופעות של הפרעות כאב שמקורן בשרירי אחד ממפרקי הלסת או שניהם. הפרעות אלו יכולות להיות ביטוי גופני למצב נפשי של מתח וחרדה הגורמים להידוק שרירי הפנים ושרירי הלעיסה. לחילופין, TMD יכול להיות תוצאה של בעיות במנשך (האופן שבו מוצבות השיניים העליונות מול השיניים התחתונות בעת הנשיכה). 

מהם התסמינים של TMD?

הפרעות הכאב שמקורם במפרקי הלסת (TMD) עלולות לגרום לכאבים לא קלים בפנים, ברקות, בראש ובצוואר, וכן להגבלה בתנועת הפה, קושי בלעיסה, בעיות בדיבור, פריקה חוזרת של מפרקי הלסת, טנטון ואף לפגיעה במבנה הלסת. TMD נפוץ באופן משמעותי יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. 

מהו הקשר בין TMD לבין שחיקת שיניים?

הידוק ושחיקת שיניים הם אחד מהגורמים ל-TMD. השחיקה עלולה לגרום לעיוות המנשך עקב שינויים בשיניים ולהוביל עקב כך לסגירה לא תקינה של הפה. 

כיצד מטפלים בTMD?

הטיפול ב-TMD דומה לטיפול בשחיקת שיניים. החל בהרפייה נפשית והפסקה של פעילות היתר של שרירי הלעיסה, דרך שימוש בתרופות להרפיית השרירים והזרקת בוטוקס, וכלה בסד לילה. בנוסף, בעת הצורך ניתן לטפל בתופעה גם באמצעות הליך כירורגי המסייע להקל על הגבלת תנועה שמקורה בבעיות מכאניות במפרק הלסת. מדובר על בהליך ארתרוסקופי (כלומר, ניתוח זעיר פולשני של המפרק) המבוצע ללא חתכים ניתוחיים.  

תוכן עניינים

דילוג לתוכן