דף הבית » רפואת חניכיים
רפואת חניכיים
תוכן עניינים
טיפולי חניכיים – רופא חניכיים מומחה בראשן לציון
טיפולי החניכיים במרפאה מובלים ע"י ד"ר אלון דודיזון. ד"ר דוידזון מומחה לפריודונטיה מטעם האוניברסיטה העברית והדסה, עוסק באבחון וטיפול במחלות חניכיים לרבות: הקצעת שורשים, טיפול כירורגי בכיסים עמוקים סביב שיניים ושתלים, טיפולי חניכיים אסתטיים, בניית עצם וביצוע שתלים דנטליים. במקביל לד"ר דוידזון ניתן לקבל גם טיפולי ניקוי חניכיים מאחת משלוש השינניות המקצועיות, המנוסות והעדינות שלנו: ליאנה פישמן, ברט יאחיה ויעל רויזמן.
דלקות חניכיים ומחלות חניכיים שאינן מטופלות עשויות לגרום לכאבים, סבל ואף לאובדן שיניים. לכן, מומלץ לנקוט באמצעים שונים למניעתן כמו גם לאבחון מוקדם ככל האפשר שלהן
מהם הגורמים לדלקת חניכיים?
דלקת חניכיים היא זיהום המתפתח באזור החניכיים בשל אבנית שהצטברה סביב השיניים. האבנית שמצטברת באזור שבין השן לחניכיים מהווה מצע נוח ביותר להתפתחות חיידקים גורמי זיהום, היוצרים את הדלקת. נוסף על כך, הגירוי שנוצר באזור גורם למערכת החיסון לפעול ביתר, מה שיוצר דלקת קבועה והרסנית. שני הגורמים המרכזיים להצטברות אבנית והופעתם של זיהום ושל דלקת בחניכיים הם היגיינת פה לקויה וצפיפות שיניים. עישון הוא גורם סיכון נוסף.
כיצד נהוג לטפל בדלקות חניכיים?
כאשר מדובר בדלקת שאינה חמורה מאד, נהוג לטפל בה באמצעות ניקוי שיניים אצל שיננית ולאחריו הקפדה על היגיינת פה (ציחצוח נכון וקבוע, שימוש בחוט דנטלי וכדומה). לעומת זאת, במקרה שבו הדלקת חמורה, ונמצאת בשלב מתקדם יותר, הטיפול המומלץ הוא הקצעת שורשים. הקצעת שורשים כוללת ניקוי עמוק יותר של השיניים ושל המרווחים בינן לבין החניכיים, והסרת האבנית שהצטברה בהם.
האם ניתן למנוע את חזרתה של דלקת חניכיים?
בוודאי. בראש ובראשונה, יש להקפיד על צחצוח שיניים פעמיים ביום (לפחות) ועל ניקוי הרווחים בין השיניים באמצעות חוט דנטלי. בנוסף, מומלץ להימנע ממזונות עתירי סוכר ומעישון, המגבירים את פגיעות החניכיים לדלקת והמעודדים את אוכלוסיית החיידקים להתרבות. לבסוף, כדאי להקפיד על בדיקה תקופתית קבועה על ידי רופא שיניים ועל טיפולים קבועים אצל שיננית, שיסייעו במניעת חזרתה של הדלקת, ולכל הפחות יעזרו לתפוס אותה בשלב מוקדם יותר.
מהו ההבדל בין דלקת חניכיים לבין מחלת חניכיים?
כעיקרון, ההבדל בין דלקת חניכיים לבין מחלת חניכיים הוא רמת ההתקדמות של המחלה. כאשר לא מטפלים בדלקת חניכיים, נוצרים מרווחים (כיסים) בין החניכיים לשן. בכיסים אלה מצטברת כמות גדולה של חיידקים, המחמירים את הדלקת, וככל שהכיס עמוק יותר, כך קשה יותר לנקותו. בסופו של דבר, מה שמבחין בין שלבי המחלה, והופך דלקת רגילה למחלת חניכיים, הוא התחלה של ספיגת העצם המחזיקה את השן במקומה ואובדן יציבות של השן.
מהי נסיגת חניכיים ומדוע מחלת חניכיים עשויה להחמיר אותה?
נסיגת חניכיים היא תהליך שבו מתרחשת היפרדות של החניכיים מהשן, כתוצאה מכיסים דלקתיים. במצבים מתקדמים של נסיגת חניכיים, הנסיגה חושפת את שורש השן ופוגעת ביציבותה ובתמיכה שהיא מקבלת מעצם הלסת. ספיגת העצם שמחלת החניכיים גורמת לה מחמירה את הנסיגה, וללא טיפול מתאים, המטופל עלול אף לאבד חלק משיניו.
כיצד מטפלים בנסיגת חניכיים?
כדי לטפל בנסיגת חניכיים, יש לטפל במחלה שגרמה לה. בשלב הראשון מבצעים הקצעת שורשים לצורך הסרת האבנית וניקוי הרקמות הדלקתיות. הקצעת השיניים תלווה בדרך כלל בטיפול אנטיביוטי. בשלב השני, במקרים שבהם המחלה התקדמה והביאה לחשיפת שורש השן, הטיפול המומלץ על פי רוב הוא השתלה של ריקמת חניכיים סביב השיניים. הריקמה המושתלת מכסה את שורש השן, ועם הזמן הופכת לחלק מהחניכיים הטבעיים. במקרים קיצוניים, ייתכן שהטיפול הנדרש הוא עקירה, אך אז מומלץ להתייעץ עם פריודנט לפני שמבצעים את העקירה.
מדוע חשוב להתייעץ עם מומחה למחלות חניכיים (פריודנט) לפני שמחליטים על עקירה?
כעיקרון, תמיד עדיף להשאיר את השיניים הטבעיות בפה, לפחות כל עוד ניתן להציל אותן. פריודנט יוכל לבחון אפשרויות טיפול נוספות במחלת חניכיים, לפני שממהרים לעקור את השן. לאחר הטיפול, הוא יבצע מעקב אחרי ההחלמה, וכל עוד כיסי החניכיים ייסגרו, הרי שלא יהיה צורך בעקירה.
האם מומלץ לאבחן מחלות חניכיים בגיל צעיר?
למרות הדעה המקובלת לפיה מחלות חניכיים מופיעות בגיל מבוגר בלבד, הרי שגם צעירים, ילדים ובני נוער עלולים לסבול מהן. אבחנה מוקדמת של מחלת חניכיים בגיל צעיר תמנע את הכאבים והסבל שמחלות חניכיים גורמות להם. חשוב מכך, אבחון מוקדם ימנע את אובדן השיניים בגיל צעיר. בנוסף, חשוב להבין שדלקות חניכיים לא מטופלות בילדים, המתפתחות למחלות חניכיים, עלולות לגרום לנזק בלתי הפיך בעת יישור השיניים.
כיצד ניתן למנוע מראש את הופעתן של מחלות חניכיים?
בדומה מאוד לדלקת חניכיים, גורמי הסיכון העיקריים למחלות חניכיים הם היגיינת פה לקויה, עישון וביקורים לא סדירים אצל שיננית ורופא שיניים. לכן, צחצוח קבוע של השיניים, ניקוי הרווחים בין השיניים, הימנעות מעישון, ואחת לחצי שנה גם ניקוי אבנית אצל השיננית ובדיקות תקופתיות אצל רופא השניים, עשויים בהחלט למנוע מחלות חניכיים.
רפואת חניכיים - שאלות ותשובות
מומחה למחלות חניכיים הינו רופא שיניים אשר עבר לימודים של 4 שנים נוספות של התמחות בפריודונטיה באוניברסיטה או בית-חולים, מעבר ללימודי רפואת השיניים הבסיסיים, וקיבל על כך תואר מומחה ממשרד הבריאות.
מחלת חניכיים היא מצב שבו יש דלקת בחניכיים הנגרמת בגלל הצטברות של רובד חיידקי המוביל לדלקת של החניכיים הנקראת גם ג'ינג'יביטיס. אם המצב לא מטופל המחלה מחמירה ויכולה גם לגרום לספיגה של העצם האוחזת בשיניים מצב הנקרא – פריודונטיטיס, נוצרים כיסים בחניכיים שבהם חיידיקים מזיקים יכולים להצטבר והם מפעילים את מערכת החיסון ביתר מה שמוביל לעוד דלקת ולעוד כאבים. במקרה של שתלים דלקת החניכיים יכולה להיווצר מסביב לשתלים וללא טיפול אף לגרום לאובדן של שתלים.
הסימנים הראשונים הם סימנים של דלקת חניכיים – נפיחות, אדמומיות, דימום בעת צחצוח וכאב בצחצוח שיניים. אם זה לא מטופל ומתפתחת מחלת חניכיים קשה יותר הסימנים הנוספים המופיעים הם: כאב חזק יותר, ריח רע מהפה, שיניים מתנדנדות, שיניים הנראות "ארוכות יותר" (עקב נסיגת חניכיים) ושינויים במיקום השיניים בלסת (תזוזת שיניים).
מחלת חניכיים שונה מדלקת חניכיים בכך שהיא מערבת ספיגה של העצם האלבאולרית, העצם האוחזת את השן בלסת.
לרוב האוכלוסיה יש דלקת חניכיים.
מחקר נרחב שבדק עד כמה נפוצה מחלת חניכיים מגיל 30 ומעלה בארצות הברית מצא של-42% מהאוכלוסיה יש מחלת חניכיים, ל-10% יש מחלת חניכיים חמורה
ממש לא. לעתים היא מופיעה במתבגרים/צעירים ואז זו גם וריאציה אגרסיבית יותר של מחלת חניכיים שמתקדמת בקצב מהיר יותר. לעתים היא אף מופיעה בילדים קטנים.
התוצאה הסופית של מחלת חניכיים הינה אבדן של השן, העצם אלבאולרית (למעשה זו העצם שהשן אחוזה בה) נספגת והשן מגיעה לכדי מצב הדורש עקירה או שהיא נושרת.
כאשר אתם מגיעים לרופא מומחה למחלות חניכיים, אתם עוברים בדיקה יסודית שכוללת איסוף של הרבה מאוד פרמטרים על מנת לקבוע האם אתם חולים במחלת חניכיים, דלקת חניכיים או שיש לכם חניכיים בריאות.
כמו בכל מחלה, ככל שנאבחן את המחלה מוקדם יותר, ניתן יהיה להתאים טיפול ולמנוע נזק עתידי והתקדמות של המחלה ולעתים אף להחזיר רקמות שאבדו.
בנוסף, לעתים ניתן להציל שיניים שכבר נאמר לכם שיש צורך לעקור. על מנת לבדוק התכנות להציל שן כזו, יש צורך להגיע לבדיקה מקיפה.
הארכת כותרת- לכל שן יש את המרחב הביולוגי שלה שברגע שפולשים אליו יכולה להיווצר דלקת כרונית, לכן לעתים לפני ביצוע כתר על שן יש צורך לבצע הארכת כותרת על מנת לאפשר לרופא המשקם לחבוק חומר שן בריא מבלי להפר את המרווח הביולוגי.
ישנן סיבות נוספות לביצוע הארכת כותרת, בין היתר, על מנת לאפשר מראה אסתטי והרמוני של החניכיים והשיניים.
טיפול בכיסים עמוקים- מחלת חניכיים יוצרת כיסים עמוקים, במצב כזה מחלת החניכיים מתקדמת וישנה התדרדרות. טיפול בכיסים עמוקים נועד להקטין את עומק הכיס ובכך להפחית את הסיכון לאבדן השן.
טיפולים אסתטיים/השתלת חניכיים- במידה ויש נסיגת חניכיים וחשיפת השורש של השן עם הפרעה אסתטית או רגישות תרמלית ניתן לבצע השתלת חניכיים לצורך אסתטי ו/או למניעת המשך נסיגה של החניכיים.
שתלים, בניות עצם והרמת סינוס- כשאבדו שיניים ויש צורך להשלים יחידות סיגריות, אחת האפשרויות הינה ע"י כתרים או תותבת שנתמכים על גבי שתלים. במידה וחסרה עצם על מנת להתקין את השתלים במיקום הנכון- יהיה צורך לבצע בניית עצם מקדימה או בזמן התקנת השתל.
בשתלים ישנן 2 מחלות:
פריאימפלנט מוקוזיטיס (Peri-Implant Mucositis) – דלקת ברקמה הרכה סביב השתל, ללא ספיגה של העצם סביב השתל.
פריאימפלנטיטיס (Peri-Implantitis) – דלקת ברקמה הרכה סביב השתל וכן גם ספיגה של העצם סביב השתל.
מומחה למחלות חניכיים יאבחן מחלות אלו וידע להתאים את הטיפול הנכון.
מומחה לרפואת חניכיים בודק את מצב הפה ומאבחן מהו שלב המחלה ומה הטיפול הנדרש. התחלת הטיפול היא טיפול אנטי אינפקטיבי – טיפול בזיהום החיידקי. וזאת ע"י הדרכה בשימוש באמצעים המתאימים ביותר לסילוק הרובד החיידקי, הפנייה לשיננית לניקוי אבנית ראשוני ואם יש צורך טיפול אנטיביוטי מקומי או כללי. בשלב השני המומחה ממליץ על מספר טיפולי המשך אם יש צורך: הקצעות שורשים, הוספת חומר עצם, טיפול בכיסים עמוקים וניתוחי השתלת חניכיים אם צריך. מומחה החניכיים גם עומד בקשר ישיר עם רופא השיניים השיקומי ומסביר לו כיצד לשקם את הפה בצורה הטובה ביותר.
לפני ואחרי
עבודה מופלאה של ד״ר אלון דוידזון – פריודונט, מומחה חניכיים במרפאתנו, אחרי 9 חודשים.