טיפולי שיניים בהריון

טיפולי שיניים בהריון | מרפאת שיניים חיוך ראשון

הריון הוא אחד השלבים המשמעותיים ביותר בחיי אישה והוא מלווה בשינויים פיזיולוגיים ונפשיים רבים. במהלך תקופה זו נשים רבות חוות שינויים ברמות ההורמונים, שינויים בתזונה והגברת מודעות כללית לבריאות. אחד הנושאים החשובים ביותר במהלך ההיריון הוא בריאות הפה והשיניים. חשיבות טיפולי השיניים בזמן ההיריון נוגעת לא רק לאישה עצמה אלא גם לבריאותו של העובר. לכן, חשוב להבין את כל ההיבטים השונים של טיפולי שיניים בתקופה זו. 

שינויים בריאותיים במהלך היריון

בזמן ההיריון, גוף האישה עובר שינויים פיזיולוגיים שנועדו לתמוך בגדילה ובהתפתחות של העובר. למשל, עלייה ברמות ההורמונים כמו פרוגסטרון ואסטרוגן. שינויים אלו משפיעים גם על בריאות השיניים והחניכיים. העלייה ברמת ההורמונים גורמת לכך שריריות הרחם יתמלאו בדם, וזאת במטרה לתמוך בעובר שברחם. במקביל, העלייה ברמת האסטרוגן והפרוגסטרון גורמת גם לכך שהחניכיים נפוחות מדם. התוצאה היא שהחניכיים של אישה בהיריון מדממות יותר, דבר המקשה עליה לצחצח את השיניים בצורה תקינה. שמירה לקויה על היגיינה דנטלית גורמת להצטברות פלאק וחיידקים על השיניים והדרך לדלקות חניכיים היא קצרה. לכן, חשוב מאוד לטפל בדבר הזה ולא להזניח.

מחקרים מעידים על כך שדלקות חניכיים עלולות להגדיל את הסיכויים לסיבוכים בהריון. בין הסיבוכים הקשורים בדלקות חניכיים – לידה מוקדמת או משקל לידה נמוך, היפרדות שליה מוקדמת, סיכוי מוגבר לסוכרת היריונית ועוד. לכן, גם מהסיבה הזו חשוב וצריך לטפל בבריאות החניכיים בזמן ההיריון. 

האם מותר טיפול שורש בהיריון?

ככלל, ניתן לבצע כל טיפול שיניים במהלך ההיריון, ומשכך ניתן לעבור טיפול שורש בהיריון וגם עקירה. למעשה, כדאי וחשוב לטפל בכל דבר שנחוץ כדי למנוע מזיהומים לשהות בחלל הפה. במידה ולא נטפל בשיניים או בחניכיים, החשש הוא שחיידקים יחדרו למערכות הגוף החיוניות, כמו לכלי הדם, ויובילו לבסוף לפגיעה בעובר ובאם ההרה.

כדי למנוע את הפגיעה הזו חשוב לשמור על היגיינה פה ולהגיע לביקורים מסודרים אצל רופא שיניים.

להכין את הפה ואת החניכיים ל-9 ירחי לידה

עוד בטרם נגיע לתקופת ההיריון עצמה, חשוב כי נשים שיודעות ומתכננות היריון – ייערכו בהתאם. בדיוק כפי שאותן נשים נוטלות חומצה פולית, מבצעות בדיקות גנטיות ועוד, כך כדאי גם להכין את השיניים ואת החניכיים לתקופה המאתגרת. 

במידה ואישה מתכננת היריון כדאי שתפנה לרופא שיניים במטרה לוודא כי אין בעיות מוקדמות שידרשו טיפול. גם במהלך ההיריון מומלץ להקפיד על ביקורים סדירים אצל רופא שיניים, לפחות פעמיים במהלך התקופה.

מדוע נשים חוששות מרופא שיניים בהריון?

נשים רבות מפחדות מרופא שיניים בהריון ונוטות לדחות טיפולים כמו עקירות, טיפולי שורש ואפילו טיפול שיננית בהיריון, מתוך חשש כי אותם טיפולים ייפגעו בעובר. בקרב נשים נוצרה אמונה שגויה כי אסור לבצע טיפולי שיניים במהלך תשעת חודשי ההריון ואף מעבר לכך, כי צילומי השיניים מסוכנים לעובר.

ובכן, מדובר בתיאוריה שאיננה נכונה וההפך הוא הנכון ומשכך זו טעות לדחות טיפולי שיניים נחוצים במהלך ההריון. גם במהלך ההריון מותר לקבל זריקות הרדמה, מותר לעבור עקירות או סתימות. 

באשר לצילומי השיניים, כיום הצילומים בטוחים משמעותית מבעבר ומדובר על כמות קרינה אפסית. כמות הקרינה הופחתה במידה משמעותית בזכות הטכנולוגיה ובזכות המחשבים והיא כל כך נמוכה  עד שארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה מחקר שבסופו המליץ כי רופא שיניים וסייעת אינם נדרשים עוד לצאת מהחדר בזמן הצילום אלא לפי בחירתם.

רמת הקרינה במהלך הצילומים היא כל כך זניחה, כך שכיום כבר אין צורך לכסות בסינר עופרת את המטופל כאשר מצלמים אותו. למעשה, אם תניחו לידכם את הטלפון הסלולארי במהלך הלילה תספגו קרינה גבוה יותר מצילומי הפה במרפאת השיניים.

כעת נתייחס לטיפולי השיניים עצמם: במידה וקיימת בפה שן מזוהמת בחיידקים שגורמת לדלקת חמורה ולכאבי תופת וצריך לעקור אותה. על אחת כמה וכמה מומלץ לאישה בהריון לעקור אותה ולא להשאיר את החיידקים בגוף, כדי למנוע מהם לחדור למחזור הדם ומשם לרחם ולעובר.

שיקולים בטיפולי שיניים בהריון

התקופה המומלצת ביותר לטיפולי שיניים במהלך ההיריון היא בתקופת הטרימסטר השני, החל מהחודש הרביעי. הטרימסטר הראשון, עד סוף חודש שלישי, נחשב לתקופה רגישה מבחינת ההריון, שכן מדובר בעובר בראשית התפתחותו ופגיע מאוד. לכן, ההמלצה היא כי במידה ויש טיפול שיניים שניתן לדחות אותו לטרימסטר השלישי כדאי לעשות כן. יחד עם זאת, במידה ומדובר בטיפול דחוף – ההמלצה היא כן לבצע אותו גם כשמדובר בטרימסטר הראשון. 

הטרימסטר השני עדיף לטיפולי הריון גם לעומת חודשי ההריון האחרונים. כאן הסיבה היא דווקא חוסר הנוחות של האישה ההרה. בחודשי ההריון האחרונים, כשהבטן גדולה והרחם לוחץ על העורקים והוורידים שבה נשים רבות חשות אי נוחות כשהן שוכבות על כיסא הטיפולים במרפאת השיניים ואף עשויות לחוש סחרחורת. במידה ואתן עוברות טיפולי שיניים בתקופה זו, בחודשי ההיריון  האחרונים, מומלץ לשכב על הצד, דבר שימנע את הלחץ על כלי הדם ויאפשר טיפול נוח יותר.

טיפול שיננית בהריון

ניקוי שיניים מקצועי אצל שיננית הוא חובה במהלך ההריון. לצד זאת חשוב לדעת ולזכור שבגלל העליות ברמת ההורמונים יתכן דימום רב יותר מהחניכיים ומדובר בתופעה נורמלית ותקינה. אין צורך להיבהל, גם לא מדימום רב, שכן טיפול אצל שיננית בהיריון רק משפר את מצב החניכיים והשיניים ומסלק את החיידקים. הדימום ייפסק בתום הטיפול לאחר שטיפת הפה.

פרט לטיפול אצל שיננית, חשובות גם בדיקות שגרתיות אצל רופא שיניים בהריון. חשוב לעקוב אחר מצב השיניים, לטפל בחורים בשן במידה ויש כדי שלא ילכו ויתרחבו וגם לעבור טיפולים נחוצים שיש בהם צורך כדי למנוע זיהומים בחלל הפה. אגב, המלצה זו תקפה גם למי שאינו בהיריון.

מה עושים אם יש כאב שיניים במהלך ההיריון?

במידה ויש כאב שיניים במהלך ההריון אסור להזניח ולדחות את הטיפול להמשך הדרך. יש לפנות לרופא השיניים. רופאי שיניים מוסמכים לטפל בבעיות שיניים במהלך ההיריון ויודעים כיצד לטפל באישה, איך להציע טיפולים ובתשומת לב מדויקת לתרופות ולחומרים שניתן להשתמש בהם בזמן ההריון. 

זכרו כי טיפולי שיניים כמו סתימות, עקירות, טיפולי שורש, ניתן לבצע בבטחה במהלך ההיריון, במיוחד בטרימסטר השני, באמצע ההריון, כשהעובר מפותח יותר ופחות פגיע לסיבוכים, וגם הבטן לא יותר מדי גדולה כך שניתן לשכב בקלות על כיסא רופא השיניים.

גם בהריון – כך תשמרו על בריאות הפה

דבר נוסף שיש להתייחס אליו במהלך תקופת בהיריון הוא תזונה נכונה. אף שבזמן ההיריון נשים רבות מבקשות למלא חשקים ורצונות למזונות עשירים בסוכר או בחומציות, כדאי מאוד להימנע מכך ודווקא בתקופה הזו לשים לב למה שנכנס לפה. בתקופת ההריון מומלץ לאכול חלב ומוצרי חלב שמכילים סידן וויטמין D, לאכול פירות וירקות שמספקים ויטמינים ומינרלים, אגוזים ודגים שהם מקור טוב לחומצות שומן חיוניות. 

השתדלו לאכול אוכל בריא ולהימנע מאוכל מתוק, סוכרי וחומצי. זכרו, שכפי שציינו בתחילת המאמר, נשים בהיריון נוטות להפחית את השמירה על היגיינת הפה ומצחצחות פחות את השיניים מחשש לדימום. לכן, על אחת כמה וכמה, כדאי למנוע אכילת מזון שמעודדת את התרבות החיידקים בפה ועלול לגרום לעששת.

פעולות שיש בהן כדי לשפר את בריאות הפה, כוללות צחצוח שיניים, כל יום – פעמיים ביום, בעזרת משחת שיניים שמכילה פלואור. פלואור הוא חומר שמחזק את השיניים ("הפלואור הופך שיניים מקרטון לשיניים מבטון") ומונע מחיידקים לייצר חורים בשן. 

יש להשלים את צחצוח השיניים במברשת בעזרת חוט דנטלי או מברשית קטנה בין השיניים. זאת, כדי לנקות גם אוכל ופלאק שמצטבר בין השיניים במקומות שאליהם מברשת השיניים הרגילה אינה מצליחה להגיע.

בנוסף, ניתן לשטוף את חלל הפה עם מי פה המכילים פלואור כדי לחזק את השיניים. 

סיכום

יש חשיבות לטיפולי שיניים בזמן הריון, ולמען האמת – דווקא בזמן הזה מומלץ להקפיד על טיפולים ולא להזניח את ההיגיינה הדנטלית. בריאות הפה והחניכיים קובעת לא רק את מצב הבריאות של האישה ההרה אלא גם את בריאותו של העובר. טיפול מונע, ביקורים סדירים אצל רופא שיניים ותזונה נכונה, הם מרכיבים חיוניים לשמירה על בריאות השיניים במהלך ההיריון. נשים בהיריון שלא מתייחסות לבריאות השיניים שלהן עלולות למצוא את עצמן בסוף ההיריון עם סיבוכים מיותרים – כמו שן שפיתחה חור מאוד גדול, טיפולי שורש, עקירות, אובדן שיניים ועוד. כל זאת בגלל הזנחה מיותרת במהלך ההיריון בשל החשש המיותר מטיפולי שיניים בהריון.

טיפולי שיניים בהריון במרפאת שיניים מומחים "חיוך ראשון"

אנו מזמינים אתכן לבקר אותנו במרפאת השיניים חיוך ראשון ולהנות ממבחר של טיפולי השיניים כגון: השתלות, יישור שיניים, אסתטיקה, שיננית, טיפולי שורש, גז צחוק וטיפול נגד הפרעות שינה. 

חיוך ראשון היא מרפאה ותיקה מאוד בראשון לציון בעלת אווירה משפחתית ואישית, צוות מקצועי ועשיר בידע, המתמחה גם בכלל טיפולי השיניים בהריון. 

פנו אלינו לייעוץ ולקביעת פגישה!

תוכן עניינים

אולי יעניין אותך עוד...
דילוג לתוכן