דף הבית » כירורגיית פה ולסת
כירורגיית פה ולסת
את הטיפולים הכירורגיים, כמו גם את השתלות השיניים, בחיוך ראשון מבצע ד"ר ליאון גילמן, מומחה בכיר לכירורגיית פה ולסת בבית החולים רבין. הטיפולים הכירורגיים כוללים עקירות שיניים רגילות וכלואות, סילוק נגעים בעצם וברקמות הרכות, וחשיפת שן כלואה לצורך הזזתה למקומה בטיפול אורתודנטי. טיפול בכאבי מפרקים ושרירי הלסת; בדיקות מומחה פה ולסת והמלצות לטיפול המשך.
תוכן עניינים
השתלות שיניים
תפקידם של השתלים הדנטליים הינו להשלים שיניים חסרות ללא פגיעה בשיניים שכנות ובריאות. השתלים מהווים תחליף לתותבת נשלפת, או מסייעים לאחיזה טובה יותר של התותבת בפה. השתל מהווה תחליף לשורש השן. מדובר בבורג החלול בחלקו הפנימי ועליו ניתן להרכיב את השיניים החסרות.
חשוב מאד שאת ההשתלה יבצע רופא מנתח – כירורג פה ולסת או פריודונט (מומחה לרפואת חניכיים), שאלו הם מומחים בעלי הניסיון הרב ביותר בתחום. את השיקום, כלומר בניית השיניים על גבי השתלים, מבצעים הרופאים המשקמים בצוות המרפאה, כולם בעלי ניסיון עתיר שנים בשיקום הפה.
השתלת עצם והרמת סינוס
השתל הינו גליל עם אורך וקוטר המשתנים בהתאם לצורך, לכן העצם שאליה מוחדר השתל תהיה בגובה ובעובי מתאימים. כאשר העצם קצרה מדי או דקה מדי, ניתן להשלימה בשיטות שונות. כאשר החוסר קיים באזור השיניים הטוחנות של הלסת העליונה, אנו מרימים את רצפת הסינוס בעדינות וממלאים בעצם נוספת. מהלך זה מכונה "הרמת רצפת הסינוס" או "הרמת סינוס".
איך בוחרים שתלים לשיניים? טיפים מכירורג מומחה
מהם הסוגים הנפוצים של שתלים דנטליים?
קיימים שלושה סוגים נפוצים של שתלים דנטליים: שתלים אנדוסטליים, שתלים תת-פריאוסטליים (הנקראים גם שתלים בזאליים) ושתלים זיגומטיים. אליהם נוסיף שיטת השתלה חדשה הנקראת All on 4, ועליה נרחיב בהמשך. שתלים אנדוסטליים הם שתלים המוחדרים לתוך עצם הלסת, והם הסוג הנפוץ והבטוח מכולם.
מהם ההבדלים בין הסוגים השונים של שתלים דנטליים?
שלושת הסוגים נבדלים זה מזה באופן שבו השתלים ממוקמים בתוך הלסת, ולעתים קרובות סוג אחד של שתל דנטלי נותן מענה ששתלים אחרים אינם מצליחים לתת.
מהם שתלים בזאליים?
שתלים בזאליים מתחלקים לשני סוגים: שתלים חובקים (תת פריאוסטליים) ושתלי דיסק. השתלים החובקים נשענים על עצם הלסת הבזאלית, מתחת לרקמת החניכיים, ומיועדים למי שאין להם מספיק עצם לביצוע של שתלים אנדוסטליים. שתלי דיסק, הם שתלים המוחדרים לעצם הבזאלית מהצד.
מדוע השימוש בשתלים בזאליים הוא מועט יחסית?
שתלים חובקים הם טכניקה ישנה יחסית ולא רבים מבצעים אותה כיום, וסיכויי ההצלחה של שתלי דיסק נמוכים יותר ויש יותר כישלונות מהצלחות. לכן, במקום שתלים בזאליים, נהוג כיום להשתמש בשיטת האול און 4 או בשתלים זיגומטיים בלסת העליונה, ובשיטת האול און 4 בלסת התחתונה.
מהם שתלים זיגומטיים ומה ההבדל בינם לבין שתלים All on 4?
שתלים זיגומטיים מוחדרים לעצם הלחיים במקום לעצם הלסת. התקנת שתלים מסוג זה היא תהליך מורכב במיוחד, הנדרש, כאמור, רק במקרים שבהם אין מספיק עצם לסת כדי להחזיק שתלים אנדוסטליים. בשיטת ה-All on 4, לעומת זאת, משתילים ארבע שתלים אנדוסטליים לאורך הלסת, ועליהם מורכב גשר של כתרים. כך מצליחים לעקוף את האזורים שבהם חסרה עצם. כיום מומלץ לנסות להחדיר 6 שתלים לכן השיטה נקראת גם אול און 6.
האם ישנם הבדלים נוספים בין סוגי השתלים הדנטליים?
מעבר לטכניקת ההרכבה של השתלים, ההבדלים בין שתלים שונים קשורים גם לסוג החומר שהשתל עשוי ממנו ורמת האיכות שלו. הבדלים אלה משפיעים הן על עמידות השתלים לאורך זמן של השתלים והן על מחיר ההשתלה.
כיצד בוחרים את שיטת ההשתלה?
תהליך האבחון מתחיל במספר בדיקות רפואיות שמטרתן לספק למומחה כירורגיה פה ולסת את תמונת המצב של פיו של המטופל ושל מצבו הבריאותי הכללי, ובמיוחד מצבן של עצמות הלסת. הבדיקות כוללות צילומים וסריקת CT של הפה והשיניים, בדיקות דם, בדיקה רפואית כללית ותשאול בנוגע להיסטוריה הרפואית ותרופות הניטלות בשיגרה. לאחר הבדיקות, הרופא ימליץ על שיטת ההשתלה הדרושה, ואת השתלים הטובים ביותר, כלומר, אלה שישיגו תוצאה ארוכת טווח וידרשו תהליך שיקום קצר ככל האפשר.
באילו מקרים עשויים להידרש טיפולי עזר נלווים להשתלה?
הטיפול הנלווה הנפוץ ביותר להשתלת שיניים הוא ניתוח הרמת סינוס. מדובר בניתוח השתלת עצם בשיניים האחוריות של הלסת העליונה, שמטרתו לחזק את עצם הלסת. את הרמת הסינוס מבצעים כאשר נפח העצם קטן מדי, ועלול לפגוע ביציבות השתל בחלוף הזמן. ההחלמה לאחר ניתוח להרמת סינוס אורכת מספר חודשים, ורק לאחריה מבצעים את התקנת השתלים.
האם ניתן לעשות את ההשתלה ואת ניתוחי העזר תחת הרדמה?
כל הניתוחים מתבצעים בהרדמה מקומית. אם המטופל סובל מחרדות, ניתן להיעזר בתרופות הרגעה כמו גז צחוק. ישנן מרפאות המציעות גם אפשרות להשתלת שיניים בהרדמה מלאה. אפשרות זאת המתאימה למטופלים חרדים במיוחד, כמו גם למצבים שבהם השתלת העצם מבוצעת באמצעות חלקי עצם הנלקחים מאיברים אחרים בגוף.
כמה זמן לוקח לשתלים דנטליים להיקלט?
משך תהליך הריפוי והשיקום לאחר התקנת שתלים דנטליים נמשך עד שהשתלים מתבססים בעצם הלסת ויכולים לשאת שיניים מלאכותיות. ככלל, ניתן לומר שמשך ההחלמה צפוי להימשך בין חודשיים לחצי שנה, תלוי בעיקר במצב העצם של כל מטופל. לאורך התקופה חשוב להגיע לפגישות המעקב כדי לוודא שתהליך הקליטה תקין ולא מתפתח זיהום באזורי הניתוח.
מה עשוי להאט את קליטת ההשתלה הדנטלית?
ראשית, עישון עלול לפגוע בחניכיים ובעקבות כך בקליטת השתלים. גם אלכוהול פוגע ברקמות הרכות בפה ומעכב את החלמתן. לכן, מוטב שלא לצרוך אלכוהול ולא לעשן בתקופת ההחלמה. בנוסף, כמו כל תהליך החלמה אחר, חשוב לדאוג לתזונה שמקדמת בריאות ולהימנע ממזון מהיר, מזון מטוגן, מזון עתיר סוכר וכן הלאה.
האם ניתן לזרז את תהליך קליטת ההשתלה הדנטלית?
מה כן לעשות? הכי חשוב זה לנוח. עברתם ניתוח, הגוף חווה משבר, ומה שהוא זקוק לו יותר מכל היא מנוחה. הימנעו מפעילות פיסית מאומצת, לכו לישון מוקדם ותנו לגוף את המרחב והזמן להחלים. בנוסף, מומלץ לשטוף את הפה במי מלח לחיטוי ומניעת זיהומים, ולהניח רטיות קרות על אזורים שנותרו נפוחים לאחר הניתוח.
מהו המחיר של שתלים דנטליים?
קשה להעריך את טווח המחירים, שכן עלות הטיפול משתנה בהתאם לסוג החומרים בהם הכירורג המומחה ישתמש, רמת הניסיון, המקצועיות והמומחיות שלו, כמו גם סוג הביטוח שיש למטופל ופרמטרים נוספים.
כירורגיית פה ולסת - שאלות ותשובות
עקירות
עקירה היא טיפול שמבוצע בהרדמה ולכן לכל אורך הטיפול לא חשים בכאב.
אחרי העקירה לפעמים יש כאבים כשההרדמה חולפת אך אם לוקחים משככי כאבים זה פותר את הבעיה.
מטופלים בריאים לא צריכים לקחת אנטיביוטיקה לפני עקירה. רק מטופלים עם בעיות בריאותיות ספציפיות צריכים לקחת אנטיביוטיקה לפני העקירה. כדאי להתייעץ עם רופא השיניים לפני העקירה.
נפיחות היא דבר טבעי אחרי עקירות מסוימות, אף על פי כן בכל מקרה של נפיחות כדאי להתייעץ עם רופא השיניים שביצע את העקירה כדי שיאבחן האם מדובר בנפיחות טבעית או שיש צורך בטיפול נוסף.
לפעמים לא כדאי לדחות עקירה של שן חולה/מזוהמת מכיוון שהזיהום עושה נזק לסביבה ויכול לפגוע במערכות סמוכות: עצם, שורשי שיניים סמוכות. רק כשמדובר בשן לא מזוהמת אפשר לשקול דחייה של העקירה.
לא חייבים לעקור בכל מצב לעיתים אפשר לפתור את הבעיה בעזרת צחצוח וטיפול תרופתי יש להתייעץ עם רופא השיניים בכל מקרה.
עקירה כירורגית היא עקירה הדורשת פעולה ניתוחית כדי לעקור את השן בניגוד לעקירה רגילה שהיא קלה יותר.
לא, חלק מהתפרים הם תפרים נמסים ומתפוררים לבד.
שתלים
שתל הוא בורג העשוי טיטאניום המוחדר לעצם הלסת כדי להוות עיגון למבנה מוברג וכתר מוברג או מודבק. כתר הוא שן תותבת מלאכותית העשויה חרסינה על מתכת או חרסינה על זירקוניה או רק זירקוניה. הכתר מודבק על שן טבעית מושחזת או על מבנה של שתל ולפעמים מוברג ישירות לשתל.
טיפול ההשתלה אורך בין 1/2 שעה לשעה. וזמן הריפוי וקליטת השתל אורך בין 3 חודשים ל 6 חודשים.
ארבעת השלבים הם: עקירת השן החולה והחלמה של המקום, ניתוח החדרת השתל והוספת עצם אם צריך, כ 3 חודשים לאחר מכן לקיחת מידות למבנה וכתר על השתל, וכשבוע לאחר מכן: הברגת מבנה על השתל, והדבקת או הברגת הכתר על המבנה.
התהליך כולו אורך בין 5 חודשים ל 9 חודשים (ארוך יותר אם יש לבצע עקירה לפני כן). כפי שניתן לראות התהליך יכול להיות קצר יותר אם צריך להשתיל בלסת שלמה בשיטה הנקראת אול און 4.
כתר מוברג לשתל הוא יחידה אחת המורכבת מהמבנה ומהכתר מחוברים. פתח ההברגה עובר דרך הכתר ובסוף ההברגה מכסים אותו עם סתימה לבנה בצבע הכתר. כתר מודבק מורכב משתי יחידות: המבנה המוברג לשתל, והכתר המודבק עליו. כתר מודבר יותר אסתטי ויפה ומתאים לשיניים קדמיות. כתר מוברג מתאים יותר לשיניים אחוריות ואם הוא מתנדנד במשך השנים יותר קל להבריג אותו מחדש לשתל וזה יתרון גדול.
התחלת ההחלמה של החניכיים מתרחשת אחרי 3 ימים, החלמה שלמה מתרחשת אחרי שבועיים. בשלב זה הכאבים ואי הנוחות אמורים לחלוף.
יש 5 דברים שאסור לעשות אחרי השתלה:
- עישון – כדי שהשתל ייקלט בלסת הוא צריך לעבור תהליך קליטה וריפוי הנקרא אוסאואינטגרציה, הטבק והעישון פוגע ביכולת הריפוי והקליטה ומומלץ להפסיק את העישון למספר חודשים לאחר ההשתלה גם אם זה קשה.
- שטיפה אגרסיבית של הפה – אסור לשטוף את הפה 24 שעות אחרי ההשתלה, ולאחר מכן מותר לשטוף אך בצורה עדינה – פשוט להעביר את נוזל השטיפה ממקום אחד לשני בתוך הפה בעדינות רבה. שטיפה אגרסיבית תגרום לגימום ולפתיחת התפרים
- פעילות ספורטיבית – אסור לעשות פעילות ספורטיבית 24 שעות אחרי ההשתלה, זה יגביר את זרימת הדם ויכול לגרום להתחדשות הדימום.
- משקאות חמים ואוכל קשה – משקה חם יגרום לפירוק טרם עת של קריש הדם ולהתחלת דימום חדש. אוכל קשה יגרום בדיוק לאותו הדבר. בימים הראשונים שלאחר ההשתלה לאכול רק אוכל ומשקה קר ורך.
- יריקה, שתייה מקש – אסור לירוק 24 שעות אחרי ההשתלה, אם יש רוק צריך לבלוע את הרוק. כמוכן אסור לשתות בעזרת קש. שתי הפעולות הללו גורמות לואקום (יניקה) ועלולות לפתוח את הפצע של ההשתלה ולגרום לדימום מחדש.
לפני ואחרי
תותבות זמניות, כי כמובן שאצלנו חשוב שגם במהלך התהליך תוכלו לחייך.
וזאת רק תוצאה זמנית!
אול און 4 במרפאת חיוך ראשון – שיתוף פעולה בין ד״ר עופר אלטברגר – מנהל המרפאה, ד״ר ליאון גילמן מומחה לכירורגיית פה ולסת והטכנאי טל שירזי.
החלפת תותבת בשתלים וכתרים!