דלקת חניכיים

דלקת חניכיים

מהי דלקת בחניכיים ועד כמה היא נפוצה? לדלקת חניכיים תסמינים רבים, אפשר להבחין בהם בעת צחצוח שיניים, אבל גם בזמן אכילה ולעיסה. למשל: דימום מהחניכיים ואדמומיות יכולים להיות התסמינים הראשונים שתבחינו בהם, אבל לא רק. ניתן להרגיש גם כאב, רגישות לחום ואף לקור, שינויים בריח הפה וגם בטעם ועוד. התסמינים הללו יכולים להגיע בנפרד, בהדרגה ובמקביל. תלוי מאוד במצב החניכיים שלכם ועד כמה המצב הוא מצריך טיפול מידי. 

דלקת בחניכיים היא תופעה נפוצה מאוד ורוב האוכלוסייה סובלת ממנה. הסיבה לכך היא הצטברות של מזון שאנחנו אוכלים ואבנית שנשארת למרות הצחצוח והניקוי בכיסים שבין השיניים לחניכיים. יש מצבים והרגלים המגדילים את הסיכון שבדלקת חניכיים, למשל: אנשים המעשנים, נשים בהיריון, אנשים עם שתלים בשיניים, חולי סוכרת, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, סובלים מלחץ נפשי, מי שנוטל תרופות כמו: גלולות למניעת היריון, כדורים למחלות לב, כדורים להקלה בדיכאון ועוד. 

טיפול בדלקת חניכיים

טיפול בבעיות בחניכיים בכלל ובפרט בדלקת בחניכיים מתחיל באבחון אצל פרויודונט, רופא שיניים מומחה לחניכיים. הרופא יבצע בשלבים הראשונים צילום של חלל הפה ולאחר מכן הוא יוכל להעריך מה מצב הדלקת, כמה אבנית קיימת, מה מצב העצם והשורשים המחזיקים את השן והאם הם בסכנה. לפי אבחנתו, יקבע הטיפול המתאים לדלקת החניכיים והוא יכלול כמה שלבים.

השלב הראשון – טיפול שיננית

טיפול מומלץ שניתן לעשות כל מספר חודשים, לפי מצב החניכיים והשיניים שלכם. טיפול זה מטרתו להסיר אבנית אצל שיננית מוסמכת, הוא יעיל ומשפר את המצב הדלקתי בחניכיים, בעיקר כאשר הדלקת במצב קל.

השלב השני – הקצעת שורשים

הסרת אבנית עמוקה יותר עם הרדמה. הטיפול מבוצע על ידי שיננית עד כיסים בעומק של 6 מ'מ ועל ידי מומחה חניכיים, במקרים בהם יש כיסים עמוקים יותר. בנוסף, הטיפול הרבה יותר ארוך וייסודי – מדובר ב-2-4 מפגשים בהם הרופא או השיננית מנקים כל אזור באופן ייסודי, על מנת להסיר את רקמות הדלקת והאבנית באזורי ההצטברות – כיסי החניכיים. 

השלב השלישי – ניתוח חניכיים

אחרי שעברתם את השלבים הקודמים, ועדיין מצב החניכיים לא השתפר, כנראה שאתם זקוקים לניתוח חניכיים. בשלב הזה הפריודנט, מומחה החניכיים שוקל לבצע ניתוחים שישקמו את רקמות החניכיים שנפגעו מהדלקת, וכן את העצם. 

חשוב לטפל בדלקת חניכיים בזמן, אחרת היא יכולה להחמיר ולהתפתח למחלת חניכיים כרונית. המחלה הזו נחשבת לקשה מאוד והיא עשויה להוביל לספיגה בעצם הלסת התומכת בשיניים. מצב זה מוביל לשיניים רופפות שיכולות לשנות את יציבותן ואף לנשור.

מחלת חניכיים – סימנים מקדימים וטיפול

ישנו הבדל בין מחלת חניכיים לדלקת חניכיים, והוא: הפגיעה בעצם (רקמות קשות). מדובר בפגיעה קשה ובלתי הפיכה בשונה מדלקת בחניכיים שניתן לטפל ולשפר. מחלת חניכיים היא השלב בו לא נעשה טיפול בדלקת, דבר הוביל לדבר וגרם לכך שהחניכיים נחלשו ואיבדו את היכולת לחבר בין השן, העצם והחניכיים. במידה ואתם מרגישים נפיחות, דימום בזמן אכילה או צחצוח, אודם, צבע החניכיים הפך לסגול או כחלחל, יש לכם רגישות לקור או לחום ולמזון מתוק – כדאי מאוד לפנות אל מרפאת שיניים בהקדם ולהתחיל תהליך בדיקה וטיפול.

טיפול במחלת החניכיים מתחלק ל-2:

  • טיפול משמר: טיפול ראשוני בו יסולקו החיידקים והאבנית שהצטברו מתחת לחניכיים, מדובר בטיפול עמוק ושורשי. לאחר טיפול זה, המטופל ימשיך את הטיפול בביתו ובהנחיה של צחצוח נכון, הקפדה על שימוש בחוט דנטלי ועוד. זאת כדי למנוע החרפה של המחלה. לאחר מספר שבועות, במידת הצורך יבוצע ניתוח כירורגי משלים. 
  • טיפול באמצעות ניתוח כירורגי: הניתוח יעשה בהרדמה מקומית ומטרתו לסלק מכיסי החניכיים את החיידקים והאבנית ולהחליק את פני השורשים. דבר שלא ניתן לעשות ללא טיפול כירורגי מעמיק. 

אם אתם חוששים מדלקת בחניכיים או ממחלת חניכיים, מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה על מנת שייתן לכם את האבחנה הנכונה והמתאימה למצבכם. רק בריאות!

תוכן עניינים

אולי יעניין אותך עוד...
דילוג לתוכן